ІНКЛЮЗИВНІСТЬ ЦЕНТРІВ РОЗВИТКУ ОСОБИСТОСТІ - Черній, Яна Романівна; Костюченко, Ольга Анатоліївна (Теорія та практика дизайну, 2022)
Проаналізовано ситуацію в країні у сфері інклюзивності закладів освіти та розвитку, щоб сформулювати основні засади інклюзивності центру розвитку особистості. Обгрунтовано необхідність впровадження норм інклюзивності для того, щоб можливості людей з інвалідністю були такі ж як і можливості людей без фізичних вад. Мета. Визначення та узагальнення норм інклюзивності у будинках, що передбачають використання людьми різних вікових груп та можливість визначення найбільш раціонального принципу інклюзивності центру розвитку особистості. Методологія. Були використані такі методи дослідження: – емпіричні методи (визначення оптимальних умов мобільності та перебування інвалідів у центрах особистісного розвитку); метод планування експерименту (розробка теми дослідження); – теоретичні методи (аналіз досвіду впровадження інклюзивних норм у муніципальних будинках та запроектованій будівлі за матеріалами проекту); Результати. Висвітлено питання обґрунтованості запровадження інклюзивності у плануванні та регламентації просторового планування центрів розвитку особистості. Визначено вплив конструктивних частин, що відповідають нормам інклюзивності, на загальний вигляд будівлі. Наукова новизна. Обгрунтовано необхідність та раціональність впровадження інклюзивних норм у громадських будівлях вцілому, та в центрах розвитку особистості зокрема. Досліджено особливості сучасних способів задовольнити потреби людей з інвалідністю задопомогою сучасних способів та пристосувань, дотримуючись норм інклюзивності в громадських будівлях. Практична значущість. Виявлено основні правила сучасного будівництва громадських та освітніх будівель з врахуванням інклюзивності в них. Результати дослідження можна використовувати при плануванні подібних будівель, а також вони використовуватимуться при написанні дипломної роботи та створенні проекту.