АРХІТЕКТУРНЕ СЕРЕДОВИЩЕ ПОСЕЛЕНЬ НА МАРСІ: КОНЦЕПТУАЛЬНЕ БАЧЕННЯ ТА МОЖЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ - Карпенко, Тарас Віталійович; Марковський, Андрій Ігорович (Теорія та практика дизайну, 2022)
У статті автор описує головні вимоги до формування поселень на Марсі, що повинні утворити сприятливе для існування людини середовище. Виділено основні особливості проектування, які вплинуть на майбутнє поселення: види зв’язків між будівлями, способи будівництва та зведення житлового середовища, необхідне облаштування інфраструктури та обладнання території, захист будівель від радіації, надмірного тиску та аварійних ситуацій. Також автор пропонує свій варіант дизайну архітектурного середовища майбутнього поселення. Мета. З’ясування архітектурного середовища поселень на Марсі, концептуального бачення та його можливості формування, на основі даних особливостей навколишнього середовища та потрібних вимог для безпечного проживання людини в житловому просторі. Методологія. Дослідження здійснено на основі системного підходу у три етапи: аналіз ситуації з виявленням основних вимог для проживання, розробка методів формування архітектурного середовища на основі отриманих даних та факторів, пропозиція концептуального бачення середовища проживання Результати. З’ясовано архітектурне середовище поселень на Марсі, концептуального бачення та його можливості формування, на основі даних особливостей навколишнього середовища та потрібних вимог для безпечного проживання людини в житловому просторі. Наукова новизна. Вперше: запропоновано концептуального бачення середовища проживання завдяки модульних конструкцій у вигляді стільника. Вдосконалено: методи формування архітектурного середовища на основі отриманих даних та факторів. Набуло подальшого розвитку: формування середовища проживання на планетах сонячної системи. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані при побудові поселення на Марсі. Нам відомі екстремальні умови проживання на планеті, але завдяки запропонованих архітектурних рішень, які надають захист від негативних факторів, та забезпечують житлове середовище всім необхідним, можливо створити комфортне житло для проживання людей.