КЛАСИФІКАЦІЯ ПАСАЖИРСЬКИХ ТРАНСПОРТНИХ ХАБІВ - Крепка, Ірина Олександрівна; Марковський, Андрій Ігорович (Теорія та практика дизайну, 2022)
Постановка проблеми. На даний момент у світовій практиці тема пасажирських транспортних хабів не повністю досліджена. У зв’язку з цим постає проблема точного визначення і класифікації подібних об’єктів. Мета цієї статті – визначення і обґрунтування класифікації пасажирських транспортних хабів. Методологія базується на основі системного підходу у два етапи: аналіз ситуації з виділенням основних класифікаційних ознак та формалізація: встановлення закономірності між вивченими фактами, забезпечення спільності підходів до вирішення архітектурно-планувальної організації транспортних хабів. Результати. У статті проаналізовано складові пасажирських транспортних хабів і наведено докладну класифікацію багатофункціональних комплексів такого типу. Наукова новизна. Розроблено та схематизовано обширну класифікацію пасажирських транспортних хабів. Практична значущість наведеного у статті матеріалу полягає у тому, щоб розширити уявлення про функціональний зміст сучасних комплексів транспортно-пересадкових вузлів, виявити важливі особливості організації пасажирських транспортних хабів. Поряд з цим, матеріал дає можливість для подальшого використання у наукових працях, ДБН та при проектуванні нових або реконструкції вже існуючих подібних об’єктів.