АНАЛІЗ ДОСВІДУ ПРОЄКТУВАННЯ АРХІТЕКТУРНОГО СЕРЕДОВИЩА КІНОСТУДІЙ - Комар, Станіслав Сергійович; Костюченко, Ольга Анатолівна (Теорія та практика дизайну, 2022)
У статті досліджено і розглянуто практику будівництва двох найбільших кіностудій Сходу та Заходу, та студію в Україні. Досліджено важливість будівництва «кіноселищ» на території студій, налагодження розважального сектору для відвідувачів, офісної зони та жилої зони. Переглянуто і проаналізовано планування цих студій, їх місце розташування і перспективи розвитку. Розглянуті особливості кожної із кіностудій. Проаналізовані їх плюси, які в подальшому плануються використовуватись в проєктуванні дипломної роботи. Переглянуто матеріали по перспективі розвитку розглянутих кіностудій і їх узагальнення для подальшого застосування цієї інформації в проєктуванні. Метою дослідження є аналіз закордонного та вітчизняного досвіду проєктування та експлуатації кінокомплексів. Методи дослідження: аналіз літературних джерел, вивчення та узагальнення одержаної інформації, вивчення і аналіз архітектурно-будівельної практики, синтез одержаної інформації, порівняльний аналіз, метод аналогій. Результати: Проаналізовано проєктувальну практику кіностудій різних країн і розмірів. Охарактеризовано закономірності об’єму будівництва кіномістечок відносно потужності студій. З’ясовано вплив кіномістечок на проєктування кіностудій і туризм до них. Наукова новизна: виявлено і охарактеризовано особливості архітектурно-планувальної організації кінокомплексів та перспективи розвитку в Україні. Практична значущість: дану статтю можна використати під час проєктування кіностудії та під час проведення досліджень на дану тему.