Чинники, що впливають на проектування студентських освітньо-культурних просторів і будівель - Дмитраш, Ольга Юріївна (Теорія та практика дизайну, 2022)
Публікація присвячена висвітленню основних тенденцій, закономірностей і чинників, що впливають на проектування сучасних культурно-освітніх просторів і будівель у складі закладів вищої освіти. Для встановлення закономірностей та особливостей архітектурно-планувальних вирішень у дослідженні використано: аналогію, аналіз і синтез, порівняння й узагальнення. Для дослідження об’ємно-просторової організації, ознак класифікації та опису результатів застосовувалися збір і групування чинників, розробка й перевірка гіпотез, а також оцінка процесів. Проведений аналіз теоретичної бази проєктування об’єктів культури при університетах свідчить про те, що сьогодні у вітчизняній фаховій літературі недостатньо висвітлена ця тематика, що призводить до неможливості впровадження позитивного світового досвіду в умовах України. Охарактеризовано сучасні тенденції формування ефективного та комфортного освітньо-культурного простору ЗВО. Оцінено вплив архітектурно-просторових рішень на ефективність та інтенсивність користування реалізованими культурно-освітніми приміщеннями та будівлями у складі університетів. Висвітлено основні напрямки формування функційного наповнення студентських просторів і будівель, а саме: культура та освіта у вільний від навчання час. За кожним із цих напрямків стоїть певний вид діяльності, група приміщень. Виявлено основні чинники, що вливають на проектування культурно-освітніх закладів у складі ЗВО, до яких віднесено: соціально-економічний, містобудівний, архітектурно-просторовий, функціональний. Варто зазначити, що основним критерієм успішності культурно-освітніх закладів у складі ЗВО є висока інтенсивність їх використання, що зумовлюється в залученням до групи основних приміщень закладів харчування і торгівлі, також важливим аргументом є повсякденний доступ до будівлі та режим роботи без вихідних, велика кількість вхідних груп, застосування у планувальній структурі навчальних зон із гнучким плануванням. Підсумовуючи, слід зазначити, що освітньо-культурні простори і будівлі беруть на себе функцію залучення якомога більшої кількості студентів до загальноуніверситетського життя, створення тісної спільноти студентів і викладачів, покращення іміджу та налагодження міжуніверситетських і міжнародних зв’язків.