Засоби формування світло-кольорового середовища міста та саду - Новік, Ганна Володимирівна; Могила, Вікторія Володимирівна (Теорія та практика дизайну, 2021)
Мета: полягає в аналізі та виявленні засобів формування освітлення міста та саду. Велике значення має декоративне акцентне освітлення елементів ландшафтного дизайну: рослинних груп, елементів геопластики, водних пристроїв, малих архітектурних форм, декоративної скульптури, декоративного покриття. Методологія. У статті використано порівняльний та історичний аналіз. Результати. Виявлено, що світло-кольорове середовище формується на основі комплексного проєктування. Цей процес включає три рівні: формування художніх вражень від архітектурного та світло-кольорового середовища, створення емоційно-образних характеристик і властивостей; розроблення інженерних пристроїв і світло-технічного обладнання з різними експлуатаційними характеристиками; формування власного стану світло-кольорового середовища для певного впливу на людину, забезпечення візуального комфорту. Виявлено потребу оволодіння мистецтвом освітлення, яка вирішується архітекторами та дизайнерами на стадії проєктування міста та міського середовища. Комплексний підхід до вирішення цієї задачі не тільки диктується економічною рентабельністю, але і визначається соціальною стороною справи. Наукова новизна. Систематизовані засоби комплексного підходу до формування освітлення міста та саду, застосовувані для покращення безпечності архітектурного середовища різного призначення в темний період доби, організації позитивного емоційного впливу елементів ландшафтного дизайну завдяки гармонійності колірного рішення, стильовій єдності з архітектурним простором та створення індивідуального художнього образу. Практична значущість. Виявлені закономірності можуть бути застосовані в практиці ландшафтного дизайну при створенні штучного світового простору міста та саду. The article describes the analysis and identification of the means of forming the lighting of the city and garden. Decorative accent lighting of landscape design elements is of great importance: plant groups, geoplastic elements, water devices, small architectural forms, decorative sculpture, decorative coating. Methodology. The article uses comparative and historical analysis. Results. It was found that the light-color environment is formed on the basis of an integrated design. This process includes three levels: the formation of artistic impressions from the architectural and light-color environment, the creation of emotional-figurative characteristics and properties; development of engineering devices and lighting equipment with various performance characteristics; the formation of their own state of the light-color environment for a certain impact on a person, ensuring visual comfort. The need for mastering the art of lighting is clarified, which is solved by architects and designers at the stage of designing a city and urban environment. An integrated approach to solving this problem is not only dictated by economic profitability, but also determined by the social side of the matter. Scientific novelty. Means of the complex approach to formation of lighting of the city and a garden are revealed. The means used to improve the safety of the architectural environment for various purposes in the dark, the organization of a positive emotional impact of landscape design elements through the harmony of color, stylistic unity with the architectural space and the creation of individual artistic image. Practical significance. The identified patterns can be applied in the practice of landscape design in creating an artificial world space of the city and garden.