Прийоми реновації замкових комплексів та їх пристосування під сучасне використання на прикладі замку Свірж - Буравченко, Сергій Григорович; Пивоваров, Олександр Григорович; Хлюпін, Олександр Анатолійович; Шашкова, Ірина Сергіївна (Теорія та практика дизайну, 2021)
Збереження замкових і фортифікаційних комплексів є однією з актуальних проблем збереження культурної спадщини. Особливо проблематичним є збереження замків через складність пристосування до сучасних функцій, що обмежує можливості їх використання. Досвід Європи демонструє, що вирішення цієї проблеми полягає у визначенні нових функцій, що дозволяють пристосувати пам’ятки архітектури для сучасних потреб. Мета: систематизування підходів до реновації замкових комплексів та визначення прийомів їх пристосування під сучасне використання. Завданнями дослідження є аналіз вітчизняного та закордонного досвіду реновації і пристосуванні замків для актуального їх використання та повернення до життя, систематизацій прийомів з пристосування замків та їх реновації та активного використання. Методологія. У статті використанно традиційні наукові методи порівняльного аналізу і узагальнення позитивного досвіду, аналізу та метод системно-структурного аналізу. Результати. У статті опрацьовано причини занедбання та не використання замків, передумови їх реновацій та поєднання історичного та сучасного. Проаналізовано приклади з практики реновації та пристосування замкових комплексів. Виявлено прийоми, що покращують стан замку, привертають увагу туристів та відвідувачей, і як наслідок — інвестиції та кошти на збереження. Встановленно, що важливу роль у реновації замків грає саме їх привнесена функція, наскільки вона влучна саме для певного об’єкту спадщини. А вже під нові функції ведуться роботи як з реставрації так і використовуються різні прийоми пристосування, облаштування, та оснащення. виявлені прийоми реновації та пристосування замкових комплексів до сучасного використання. Як впровадження результатів досліджень, авторами цієї статті було розроблено конкурсний проєкт на на кращу проєктну пропозицію реставрації з пристосування під культурно-мистецький центр пам’ятки архітектури національного значення - замку XV - XVII ст. (ох.№481) у с. Свірж Львівського району Львівської області. Наукова новизна. Виявлено особливості реновації та пристосування замкових комплексів, вперше систематизовано європейський досвід щодо пристосування замків до сучасних потреб. Практична значущість. Практичну цінність мають прийоми реновації та пристосування замкових комплесів до сучасного використання. Застосовано отримані данні при розробленні конкурсного проєкту по пристосуванню пам’ятки архітектури національного значення - замку у с. Свірж Львівської області. The modern use of castles is especially problematic due to the complexity of their functional adaptation. The experience of Europe shows that the solution to this problem is to define new functions to adapt architectural monuments to modern needs. The aim of the author's research was to determine approaches to the renovation of castles and to determine the methods of their adaptation to modern objects. Methods. The article uses traditional scientific methods of comparative analysis, generalization of positive experience and the method of system-structural analysis. Results. The article deals with the reasons for the abandonment and non-use of castles, the prerequisites for their renovation and the combination of the historical and the modern. The examples of the practice of renovation of castles are analyzed. Revealed techniques that improve the condition of the castle, which attract the attention of tourists and visitors, and as a result - investments and funds for preservation. An important role in the renovation of castles is played by their introduced function, as far as it is accurate for a certain heritage site. For the new functions, restoration work is being carried out, as well as various adaptation techniques are used. Scientific novelty. The features of the renovation of castle complexes are revealed, for the first time the European experience of adapting castles to modern facilities is systematized. Practical significance. The methods of renovation and adaptation of castles are of practical value. The data obtained were used in the development of a competitive project for adaptation to a cultural and tourist complex and a house of creativity of the National Union of Architects of Ukraine - an architectural monument of national importance - a castle in the village Svirzh Lviv region