Закордонні об’єкти харчування та їхнє розміщення в містах - Трошкін, Арсеній Андрійович (Теорія та практика дизайну, 2021)
У статті викладено результати аналізу натурних спостережень об’єктів харчування великих міст Китаю, Франції та Мальти. Особливу увагу в дослідженні приділено об’єктам харчування у містах Цзінань, Марсель, Ніцца та Валлетта. Мета статті полягає в тому, щоб проаналізувати нову для України закордонну типологію та практику розміщення об’єктів харчування, оцінити можливості її впровадження в українське проєктування, для вирішення сучасних проблем українських міст та покращення життя городян. Методологія. Головним методом даного наукового дослідження є аналіз натурних спостережень закордонних об’єктів харчування, які були відвідані автором особисто у період навчання в аспірантурі. Результати: Охарактеризовано своєрідність тих типів об’єктів харчування, котрі поки що існують лише закордоном, або є новими для української практики проєктування. Встановлено особливості розміщення закордонної типології об’єктів харчування та оцінено можливості її існування в українських містах. Наукова новизна. Виявлено новітні для української практики проєктування об’єкти харчування, які названі автором як: ресторанний центр, готель їжі, квартал їжі, фуд-маркет та ринок їжі. На основі дослідження створені рекомендації щодо розміщення нових для української практики проєктуванння типів об’єктів харчування у великих містах та їхній житловій забудові. Практична значущість. Дане дослідження вносить вагомий внесок в обізнаність про сучасні тенденції у закладах харчування та новітню закордонну типологію мережі об’єктів харчування. Надана інформація допоможе як у навчальному процесі для студентських проєктів, так і при практичному проєктуванні. Також, новітні для українських міст об’єкти харчування враховуватимуться автором у подальшому дослідженні формування мережі закладів ресторанного господарства в житловій забудові.