Коло як елемент формоутворення - Сідорова, Олена Ігорівна; Москальцов, Андрій Юрійович; Сідорова, Марія-Юлія Андріївна (Теорія та практика дизайну, 2021)
Людина і її житло взаємно впливають один на одного. Інтер’єри і приватні будинки розглядаються у статті, як своєрідні портрети своїх авторів і, в значній мірі, як портрет епохи. Тому метою даного дослідження є виявлення основних елементів формоутворення сучасних інтерєрів і приватних будинків і дослідження їх семантики. А оскільки основними елементами формоутворення сучасних інтер’єрів і приватних будинків виявились коло і його сателіти — надалі предметом дослідження стали композиційні, семантичні та енергетичні особливості кола і його сателітів.Виявлена тенденція використання форми кола у об’ємній архітектурі сучасних приватних будинків і інтер’єрах пов’язана з глобальними тенденціями у суспільстві. Розуміння причинно-наслідкових зв’язків елементів формоутворення сучасних інтер’єрів і приватних будинків із суспільними явищами і настроями дозволить прогнозувати актуальні задачі найближчого часу і в суспільстві і в архітектурі, включаючи певні тенденції, які зявляться і вже зявляються в архітектурі епохи Водолія.На основі дослідження робіт сучасних дизайнерів та архітекторів виявлено основні елементи формоутворення в дизайні інтер’єрів, архітектурних споруд та рекреаційних територій, створених протягом останніх років. В ході дослідження встановлено що основним елементом формоутворення простору і об’ємів є коло та його сателіти в поєднанні з квадратами та прямокутниками. Причому коло та його похідні є головними героями композицій, а квадрати та прямокутники виконують роль фона та другорядних героїв. Досліджено розподіл і направлення енергій у круглих та криволінійних приміщеннях. Надані рекомендації щодо використання круглих приміщень. Розглянуто семантику кола, яке означає нескінченність, дух, довершеність і вічність. Коло та квадрат або прямокутник представлені як протилежності, символи духовного та матеріального, чоловічого та жіночого, світла та темряви. Протилежності мають бути врівноважені. Якщо рівновага порушується — відбувається зміна епох, зміна задач, зміна форм, зміна стилів. Домінування останнім часом в архітектурі і дизайні форми кола означає загострення духовних проблем, активізацію задач епохи Водолія: посилення колективного егрегору, прагнення до єдності, до гармонійних відносин із усіма людьми, з природою, із Всесвітом.