Аналіз досвіду організації та обгрунтування концепції розвитку розумних міст - Ковальов, Юрій Миколайович (Теорія та практика дизайну, 2021)
У статті проаналізовано переваги та недоліки сучасних розумних міст (smart city), а також викладено концепцію їх розвитку.Мета. Досвід проектування, будівництва та експлуатації розумних міст, як зведених з «нуля», так і реалізованих у вигляді впровадження окремих технологій, дає великий обсяг даних для системного аналізу їх переваг і недоліків. У свою чергу, результати такого аналізу мають бути враховані при науковому обґрунтування концепції розвитку розумних міст. Метою публікації є представлення результатів системного аналізу досвіду організації smart city та обґрунтування концепції розвитку розумних міст. Методологія. Дослідження проведено на основі системного підходу у декілька етапів. Для визначення сильних та слабких сторін розумних міст відносно внутрішніх і зовнішніх факторів використано метод SWOT-аналізу, результати якого використовуються для обґрунтування концепції розвитку розумних міст. За основу такої концепції узяте уявлення про місто, як складну відкриту динамічну систему, формалізовану з позицій теорії самоорганізації складних систем, а також біонічні аналогії функціонування міста та живих істот. Результати. Проаналізовано дані, які характеризують параметри розумних міст. Виявлено їх переваги та недоліки. Встановлено, що вони мають системний характер і проявляються на всіх рівнях організації міського середовища. Розроблено концепцію розвитку розумних міст. Концепція сформульована у вигляді п’яти загальних положень, принципів організації і узгодження рівнів міського середовища, а також двох додаткових положень, що відносяться до методів оцінювання та оптимізації середовища.Наукова новизна. На основі системного підходу та теорії самоорганізації складних систем вперше розроблено концепцію розвитку розумних міст.Практична значущість. Зібрані дані щодо розумних міст можуть бути використані при проведенні різноманітних аналітичних, маркетингових і статистичних досліджень. Результати SWOT-аналізу можуть застосовуватися для обґрунтування концепцій та стратегій впровадження розумних технологій як у традиційне міське середовище, так і при будівництві розумних міст з «нуля».Запропонована концепція розвитку розумних міст може бути використана при визначенні доцільності та мети будівництва такого міста (району, вулиці тощо), впровадження окремих технологій, запобігання та виправлення помилок, оцінювання та оптимізації міського середовища.