Використання контейнерного озеленення в міському середовищі - Косик, Оксана Іванівна; Горупаха, Віта Геннадіївна; Гуменюк, Марія Олександрівна (Теорія та практика дизайну, 2020)
дана стаття присвячена одному з прийомів садівництва – контейнерному озелененню. Цей спосіб був характерним у європейських садах регулярного стилю, однак і сьогодні складно уявити сучасне озеленення мощених територій без нього. У дизайні громадських просторів цей прийом є просто незамінним. Міські площі, вулиці, сквери та бульвари буквально видозмінюються при вмілому використанні контейнерного озеленення. У роботі встановлено позитивні сторони та недоліки такого виду озеленення; представлено асортимент рослин, які найкраще використовувати для контейнерного озеленення у міському середовищі; а також описано матеріали для виготовлення контейнерів. У великих містах з розгалуженою мережею підземних комунікацій дуже мало залишається місця для грунтової посадки деревних та кущових рослин. Відповідно, необхідно шукати інші альтернативні шляхи вирішення даної проблеми для того, щоб забезпечити жителів урбанізованих територій представниками флори. На допомогу приходить контейнерне озеленення вулиць та приміщень. Воно ідеально підходить для благоустрою невеликого простору. Контейнери легко і швидко переносяться в будь-яку іншу місцевість, а також є достатньо мобільними для формування нових композицій з квітів, деревних та кущових рослин. Контейнерне озеленення підходить практично для будь-якої території і стає все більш популярним у оформленні архітектурних споруд міста. Великі рослини в кадках ефективно прикрашають алеї, бульвари та площі. Ними приємно милуватися, прогулюючись уздовж вулиць. Контейнерне озеленення - дуже вдале рішення для оформлення вуличних веранд, відкритих кафе. Рослини в контейнерах створюють зелені простори в торгових центрах, роблять більш затишними та привабливими офісні приміщення. Особливо ефектно контейнерне озеленення виглядає на дахах будинків