Особливості озеленення і благоустрою дитячих відкритих просторів - Косик, Оксана Іванівна; Андрієнко, Ольга Романівна (Теорія та практика дизайну, 2020)
В даній статті охарактеризовано озелення як елемент благоустрою та функціонального наповнення дитячих ігрових майданчиків з використанням декоративних деревних, чагарникових порід та квітучих трав’янистих рослин. Метою є показати важливість правильної організації простору, де дитина буде рости, розвиватися та вззамодіяти з навколишнім світом. Виявлено особливості зонування відкритого простору біля дитячих навчальних установ. Доведено, що при проектуванні ігрових зон та зон розвитку важливо врахувати санітарно-гігієнічні норми, декоративність та естетику рослинних угруповань. Встановлено вимоги до підбору асортименту деревних листяних та хвойних видів, квіткових трав’янистих рослин. Показано відмінності в озелененні територій дошкільних закладів освіти та шкіл. Описано принципи ландшафтного проектування ігрових майданчиків. Оцінено вплив забарвлення оточуючого середовища на психіку дитини та показано, як вибір улюбленного кольору змінюється з віком у дівчаток та хлопчиків. Зроблено висновок, що різноманітність сортів і порід рослин - дуже важливий аспект в озелененні дитячих просторів. Доведено, що вони несуть не тільки декоративну функцію, але й являються важливим компонентом у формуванні світовідчуття дитини. Показано, яким чином треба створювати простір, щоб він допомагав виховувати працьовитість, дбайливе і раціональне ставлення до природи