Озеленення зупинок громадського транспорту - Косик, Оксана Іванівна; Тарахта, Вікторія Вікторівна (Теорія та практика дизайну, 2020)
Досліджено специфіку моделювання зупинок з елементами озеленення, доцільність їх використання та складність виконання. Проаналізовано міжнародну практику реалізації об’єкту дослідження, зокрема в провідних країнах світу та в країнах-сусідів, що дозволяє сформувати уявлення про особливості організації простору та функціонування таких зупинок. В досліджуваних країнах чітко прослідковується безпосередня взаємодія населення і адміністрації міста з метою покращення зупинок. Оцінено вплив використання зупинок з елементами озеленення на навколишнє середовище, загальний вигляд міста то психоемоційний стан людини. Наведено перелік рослин, рекомендований для озеленення дахів та фасадів в умовах міського середовища помірного клімату. Розглянуто можливість модернізації існуючих зупинок, що дозволить зекономити кошти, які витрачаються на закупівлю та побудову нових зупинок. Сформовано уявлення про зовнішній вигляд зупинки з використанням елементів озеленення та автономної системи освітлення, яке реалізується за рахунок фотоелементів. Методи сучасного озеленення, виходять далеко за межі грунтового покриву, дозволяють використовувати альтернативні поверхні та конструкції. З’ясовано вимоги до будівлі та конструкцій для нормального функціонування однорічних та багаторічних декоративних рослин, а також представників дендрофлори. Продемонстровано проекти новітніх зупинок з використанням озеленення сучасних архітекторів, зокрема фітостіни Патріка Бланка, як приклад вертикального озеленення; перевтілення зупинки громадського транспорту після модернізації