Особливості архітектурно-планувальної організації доступного житла у малих населених пунктах - Буравченко, Сергій Григорович; Спасіченко, Катерина Володимирівна; Сивак, Іванна Вікторівна (Теорія та практика дизайну, 2020)
В даній статті досліджено потребу населення в доступному житлі у малих населених пунктах. З’ясовано, що ця проблема стає актуальною на цей час і на найближчі роки. Виявлено, що великий відсоток кваліфікованих робочих проживає в малих населених пунктах та має потребу в доступному житлі, та робочих місцях, що слугує причиною міграції молоді у великі міста. Виявлено, що для сталого розвитку малих населених пунктів необхідно проаналізувати і врахувати, потреби і побажання населення до житла в малих населених пунктах, та розробити максимально комфортне та доступне житло. Метою статті є виявлення особливостей архітектурно-планувальної організації доступного житла в малих населених пунктах. Проаналізовано міжнародний та національний досвід, виявлено відмінності в архітектурно-планувальній організації доступного житла, обґрунтовано потребу в такому житлі. У статті розглядаються особливості архітектурно-планувальної організації доступного житла в малих населених пунктах, та варіанти здешевлення будівництва. Проаналізовано концепцію сталого розвитку у малих населених пунктів та залучення кваліфікованих кадрів, які матимуть змогу придбати доступне житло. Виявлено та проаналізовано особливості доступного житла в малих населених пунктах, які безпосередньо впливають на проектування такого житла, та максимальне задоволення потреб майбутніх мешканців.