Провідні тенденції формування дитячого навчально-розважального простору - Бармашина, Людмила Миколаївна; Замрій, Катерина Сергіївна (Теорія та практика дизайну, 2020)
Розглянуто провідні тенденції формування навчального розважального простору та особливості проектування дитячих закладів. Визначено основні планувальні закономірності побудови архітектурної структури та форми, а також відповідні прийоми проектування. Викладено основні архітектурно-планувальні вимоги та рекомендації щодо проектування дитячих навчально-розважальних комплексів. Засвідчено, що в ході проектування будь-яких закладів для дітей дошкільного і молодшого шкільного віку необхідно враховувати багато факторів, зокрема кількісний та якісний склад груп дітей, особливості їхнього розвитку, потреби та вимоги щодо системи позашкільного виховання і навчання. Зазначено, що освітній простір у широкому сенсі наразі розглядається як динамічна багаторівнева багатофункціональна система, яка має забезпечувати чітку взаємодію складових елементів. Тобто це ієрархічна структура середовищ різних рівнів - від глобальних до локальних, сімейних та навіть особистісних. У контексті даної статті розглядається рівень архітектурного середовища навчально-розважальних закладів та їхнє предметно-просторове наповнення як один із компонентів освітнього простору. Сьогодні необхідні конкретні та дієві заходи з модернізації дошкільної та шкільної освіти, зокрема за рахунок створення нового навчально-розважального середовища, оскільки існуючі дитячі заклади не відповідають вимогам сучасного суспільства. У сучасних умовах пришвидшеного темпу міського життя гостро постає проблема дефіциту часу. Це зумовлює доцільність об’єднання дитячих освітніх, спортивних та розважальних закладів в одну багатофункціональну структуру, що виявляється у сучасному підході до формування навчально-розважального комплексу як нового типологічного об’єкту. Для таких нових об’єктів основним завданням є створення належних комфортних умов для соціалізації дитини та її адаптації в соціумі, а також повноцінний розумовий і фізичний розвиток, який має відбуватися завдяки інноваційним методикам і сучасним способам навчання. По суті до типологічної групи дитячих закладів для навчання, розвитку та розваг входять не тільки дитячі садки і школи, а й центри дозвілля, музеї, бібліотеки, спортзали, ігрові майданчики тощо. Практично в кожному громадському об’єкті можуть перебувати діти, тому системний та структурно-змістовний підхід передбачає розгляд відповідних архітектурно-просторових елементів як складових єдиної функціонально-типологічної одиниці