Велосипедні траси в рекреаційних зонах як загальноміські звязки - Буравченко, Сергій; Тонконог, Дмитро (Теорія та практика дизайну, 2019)
У роботі досліджено особливості формування зв’язків велосипедних трас в рекреаційних зонах. Проведено аналіз міжнародного досвіду в організації велосипедної інфраструктури в містах. Проаналізовано архітектурно-планувальну організацію вело-пішохідних доріг, виявлено фактори, які впливають на функціональні зв’язки велосипедних трас, визначають їх особливості створення форм та об’ємно-планувальні характеристики в рекреаційному просторі. Виявлена ієрархія велосипедних трас. Наведені методи і етапи формування велосипедних трас як зв’язків між основними зонами в містах та між об’єктами рекреаційного обслуговування. Вперше виявлено і охарактеризовано особливості функціональних зв’язків велосипедних трас в міських рекреаційних зонах. Проаналізовано закономірності які необхідно враховувати при визначенні форми та розміщення велосипедних трас на основі особливостей рельєфу в рекреаційних зонах міста. Вдосконалено загальноприйняту методику проектування велосипедних трас та описані її етапи. Визначено і теоретично обґрунтовано методи раціонального проектування велосипедних трас в рекреаційній зоні. Одержали подальший розвиток моделі архітектурно-планувальної організації щодо формування велосипедних трас в міських рекреаційних зонах. У складі велосипедної інфраструктури запропоновано створення зупинок , призначених для внесення додаткового змісту у відпочинок з використанням велосипеду. При цьому велосипед використовується як засіб комфортного і швидкого пересування, фізичної підтримки організму, психологічного відпочинку та урівноваженню впливу природного середовища, отримання естетичних вражень. Запропонованої етапи методики проектування велосипедних трас в рекреаційних зонах, яка передбачає побудову матриці, стратегічного ескізу, еластичних ниток, відокремлення та ієрархічний розподіл різних видів доріг і їх функціонального призначення.