“Хрущовки” — проблема міського середовища. Німецький досвід вирішення - Єременко, Людмила Карпівна (Теорія та практика дизайну, 2019)
У статті розглядається проблема негативного впливу застарілого житлового фонду радянських часів на дизайн міського середовища та шляхи її вирішення, зокрема через реновацію. Насамперед йдеться про так звані “хрущовки” — наймасовішу категорію застарілого житла у наших містах. Як зразок успішного вирішення проблеми наводиться німецький досвід і досліджується можливість застосування його в умовах України. Основна тема - так звані «хрущовки» - найпоширеніша категорія застарілого житла в наших містах. Німецький досвід наводиться як приклад успішного вирішення проблеми та досліджується можливість її застосування в Україні. У статті коротко висвітлено історію та сучасний стан проблеми "хрущовок". Звертається увага на дизайн міського середовища в європейських містах як орієнтир для України при вирішенні проблем оновлення застарілого житлового фонду. Прикладом успішного оновлення застарілого житла є практика реорганізації житла на землях колишньої соціалістичної Німеччини (НДР). Німецький досвід особливо важливий для України через схожі умови запуску та необхідний обсяг оновлення в обох країнах. Однак вирішальною відмінністю німецького методу вирішення проблеми та її успіху є системний підхід на державному рівні. Після об’єднання Німеччини у 1990 році в країні почала діяти державна програма відновлення застарілого житла. У статті описано деякі організаційні та фінансові аспекти Програми. Значна різниця в початкових умовах реорганізації в Німеччині та в Україні робить неможливим безпосередньо застосувати до неї німецький досвід. Автор робить висновок, що необхідно створити власну державну програму з модернізації житла та пропонує розробляти її на конкурсній основі із залученням іноземних фахівців, студентської спільноти та широкої громадськості.