Історія містобудування Великого Новгорода. Еволюція і порівняльна характеристика архітектури стародавнього Новгорода у XI — XV ст. та озеленення міського простору сучасного Великого Новгорода - Косик, Оксана Іванівна; Овчаренко, Валерія Андріївна (Теорія та практика дизайну, 2019)
У статті розглядається історія формування міста Великий Новгород через призму містобудівних заходів на етапах закладання міста у Х ст. (у XI - XII ст. за іншими версіями), торговельно-ремісничого розвитку і житлового розширення, монгольської навали та дроблення, Другої світової війни, повоєнних часів і його сучасного стану. Вказані особливості архітектурно-планувальної структури Новгорода, характерні для більшості давньоруських міст, а також власні ідентичні риси міста, які вирізняють його з поміж інших, як на початку формування так і в сучасних реаліях. На основі аналізу збережених до наших днів пам’яток архітектури побудованих у XI — XV ст., до і після утворення вічової республіки, виявлена еволюція архітектурних стилів у вибраний історичний проміжок часу. Серед них такі знакові споруди як Новгородський дитинець, вал Окольного міста й Олексіївська (Біла) вежа, Софійський собор, Ніколо-Дворищенський собор, Церква Спаса на Нередиці та багато інших церков, соборів і храмів. Показаний сучасний стан озеленення Великого Новгорода у зв’язку з екологічною ситуацією, кліматом, географічними чинниками на прикладах вже наявних, рекунструйованих, тільки закладених, нещодавно реалізованих парків, скверів, інших зелених зон загального користування. Представлений один з сучасних проєктів парку, спрямованих на покращення стану озеленення міста та раціонального використання вільного простору, з зазначеними його недоліками та перевагами, а також доцільністю реалізації. Наведена суб’єктивна оцінка сучасного стану озеленення міста в цілому і на прикладі окремо взятих парків, лісопарків, скверів, набережних тощо, а також у порівнянні з минулими роками. Для цього використовувалися вже згаданий вище проєктний план, також офіційні зведення результатів ремонтних робіт по доброустрою на адміністративному сайті міста.