Естетичне і типологічне походження нової тектонічної мови сучасної архітектури та її деякі конструктивні складові - Буравченко, Сергій Григорович (Теорія та практика дизайну, 2019)
Проблема подальших теоретичних досліджень тектоніки полягає у тому, що разом з науково-технічним прогресом змінюются свідомість великих мас людей та їх уявлдення про тектонічність спопруди. Винимає завдання вийти за межі традиційних постулатів і відслідкувати актуальні тенденції архітектонічного бачення форми. На тлі наскрізних класифікацій сучасної тектонічнох мови є недостатньо вивченою проблема масового інтересу до будівель з високим відсотком засклення фасадної поверхні, які іноді вважають атектонічними. Мета публікації – уточнити розуміння використання поняття тектоніки для деяких з сучасних конструктивних систем і проаналізувати чинники, що впливають на відмову від традиційних важких конструкцій на фасадах будівель. В статті розглянуті основні джерела формування образно-естетичної і тектонічної мови сучасної архітектури з використанням фасадних систем із світлопрозорих матеріалів – так званого структурного засклення. Виявлено, шо разом з тектонікою традиційних стилів, яка демонструє, що будівля стійка з позицій уявлень про кам'яну архітектуру, в минулому столітті з'явилася нова тектонічна доктрина - людина потребує естетичного задоволення від ілюзорної невагомості конструкції будівлі. Одним із чинників проникнення в архітектурну естетику нових критерів тектонічності став вихід людини в космос і відчуття невагомості. Виникненню тектоніки структурного засклення був також розвиток науки про інженерні розрахунки металевих конструкцій, що використовують сили стиску і розтягування тонких профілів і тросів. Прогрес стався також у виготовленні скла, яке береться до уваги в роботі стіни або покриття на вітрові, снігові і інші навантаження. Розглянуто фактори розвитку структурного засклення – художньо-естетичні та функціонально-типологічні. Єдиний естетико-стильовий алфавіт архітектурної мови утворюють - субструктура (несуча конструкція) фасадної системи, вузли з'єднання між скляними елементаи та сонцезахисні пристрої.