Дизайн-ергономічні стандарти: гармонізація з міжнародними та європейськими - Рубцов, Анатолій Львович; Свірко, Володимир Олександрович (Теорія та практика дизайну, 2019)
Автори відзначають, що сучасний формат створення нових видів товарної продукції потребує переосмислення базових підходів і критеріїв дизайн-ергономічного проектування, узгодження їх з сучасними міжнародними та європейськими стандартами. А перехід на принципи добровільності у використанні вимог нормативної документації вимагає зміни принципів їх застосування в дизайнерській діяльності. В статті доводиться, що без додержання дизайн-ергономічних нормативів гармонізованих з міжнародними і європейськими світовий, зокрема європейський ринок для вітчизняної товарної продукції буде закритий, недосяжним буде створення сучасних умов життєдіяльності людини. З цих позицій проаналізовані зміст і специфіка основного масиву міжнародних і європейських стандартів, гармонізованих і включених до вітчизняної нормативної бази та діючі на цей час в Україні. Зокрема, розглянути розроблені відповідно до вимог Директив ЄС, стандарти, які встановлюють дизайн-ергономічні показники та нормативи до наступних процесів і продукції при її проектуванні, виготовленні, експлуатації і утилізації, а саме: стандарти з антропометричних параметрів людини, необхідні для проектування робочих місць, розрахунків розмірів отворів для доступу до обладнання, безпечних відстаней тощо;нормативи зі стандартизації параметрів робочих місць, принципів, рекомендацій і вимог щодо їх проектування; стандарти з регламентації параметрів робочого середовища, насамперед середовища центрів керування, (вимог до теплової, освітлювальної, акустичної їх складових і т.ін.); стандарти з функційних зон центрів керування, їх планування; стандарти з дизайн-ергономічних вимог до проектування індикаторів і органів керування, принципів взаємодії людини з засобами відображення інформації і органами керування; міжнародні гармонізовані з вітчизняними стандарти, які встановлюють дизайн-ергономічні принципи конструювання робочого обладнання, робочих систем; велику групу стандартів щодо звукових і візуальних сигналів небезпеки, створення знакової інформації, регламентуючих принципи проекту-вання знаків, їх кольорів, критеріїв сприйняття візуальних сигналів, відеотерміналів, вимоги до сигналів небезпеки для місць громадського призначення та робочого простору, тощо. Проаналізована також сфера застосування основних груп міжнародних і європейських стандартів, гармонізованих і чинних в Україні.