Основні чинники і умови, що визначають особливості формування сучасних інтер’єрів цивільних будівель - Абизов, Вадим Адільєвич; Кисіль, Світлана Сергіївна (Теорія та практика дизайну, 2019)
У статті висвітлено основні чинники, що визначають особливості формування та впливають на функціонально-планувальні, художньо-естетичні рішення сучасних інтер’єрів цивільних будівель. За базові – зовнішні чинники впливу, що відповідають об’єктивним умовам, тобто умовам, отриманим як завдання на дизайн-проектування внутрішнього середовища цивільних будівель (далі – ВСЦБ) у роботі визначено: соціально-економічні, природно-кліматичні, містобудівні, екологічні та матеріально-технічні. Група внутрішніх чинників впливу, так званих елементів вирішення формування ВЦСБ, відноситься до етапу дизайн-проектування і поділена на підгрупи: типологічні, ергономічні, психоемоційні, культурологічні і технологічні. Група зовнішніх і внутрішніх чинників та умови їх змін відрізняються різноманітною динамікою розвитку в часі, а також різним впливом на дизайн-рішення інтер’єрного простору цивільних будівель.