Художній метал у православних надгробках Лук'янівського меморіального заповідника м. Києва - Us, V. (Теорія та практика дизайну, 2018)
Проаналізовано зразки мистецтва художнього металу, сакральні пам'ятки Лук’янівського меморіального заповідника, багато з яких перебуває в залишковому стані. Здійснено детальний опис металевих зразків. Розглянуто їхні стильові, композиційні та семантичні риси, процеси виготовлення шляхом ковальства, чавунного і бронзового литва, скульптури з металу. Підтверджено, що художньо-декоративні і конструктивні форми надгробків з металу являють собою унікальні зразки української сакральної культури. Підкреслено спільність їх композиційних і технологічних якостей з металевими виробами, що оздоблювали садово-паркові композиції, інтер’єри, фасади міських будівель. Акцентовано увагу на особливості розвитку православних надгробних пам'ятників зазначеного періоду. Побіжно висвітлено еволюційні зміни у розвитку сакрального мистецтва, зокрема конструктивних, технологічних та художніх уподобань даного періоду під впливом чинників національних тенденцій.