Вітраж з природним освітленням як засіб світлового дизайну - Koval, L. (Теорія та практика дизайну, 2018)
У статті досліджуються властивості вітражного світла на основі аналізу світлового середовища відомих архітектурних об’єктів. Встановлено, що до властивостей вітражного світла відносяться: «геометрично-просторова обмеженість» світлової форми вітража та «дисперсність» утвореного освітлення. Виявлено «фактори впливу» на кожну з властивостей. На «геометрично-просторову обмеженість» світлової форми вітража впливає пропорційне співвідношення між насиченістю світлом внутрішнього простору і яскравістю світлового прорізу, на суб’єктивне відчуття «дисперсності» освітлення і на прояв цього явища в предметно-просторовому середовищі розміщення у просторі і віддаленість від світлового прорізу людини, об’єкта, відбиваючої світло поверхні. У залежності від властивостей вітражного світла та факторів, що на них впливають, у статті проаналізовано і охарактеризовано основні прийоми застосування вітражів з природним освітленням у світловому дизайні.