Особливості об’ємно-конструктивної побудови телестудій - Avramenko, D. (Теорія та практика дизайну, 2018)
У статті здійснено аналіз особливостей об’ємно-конструктивної побудови телестудії, що виконано у контексті їх розмежування на чотири підвиди (дикторська, театральна, концертна, побутова) які формують її класичний вид. Зокрема об’ємно-просторова організації класичного виду студії визначає загальний принцип організації її простору у спеціалізованих павільйонах. Незважаючи на принципові відмінності об’ємно-просторової організації телестудії їм характерні спільні ознаки, а саме розмежування на три зображальні плани: перший, другий (великогабаритні декорації) і задній план. Театральний підвид застосовується для «великих» програм де декорації використовуються тривалий термін, а в процесі зйомки або прямого ефіру задіяні глядачі. Театральні студії передбачають наявність круглої або напівкруглої (оркестри) чи квадратної сцени яка формує передній план, а крісла глядачів розташовані уступами по периметру умовної сцени, що знаходяться дуже близько до першого плану. Побутовий підвид об’ємно-конструктивної форми телестудій є одним з найбільш затребуваних способів її предметно-просторової організації. Як правило такий підвид знімальних майданчиків передбачає імітацію інтер’єру відповідного або затребуваного часового періоду і призначення. У дикторських студіях, відсутні глядачі відповідно перший план формують диктор з меблями, а другий середньо габаритні декорації у яких, як правило, задній план відсутній. Одним з основних компонентів об’ємно-конструктивної форми телестудій є задній зображальний план. Він служить не тільки і не стільки як «задня стінка» в павільйоні, а й виконує найважливішу функцію фону, несе в собі інформаційну та візуальне графічно-зображальне навантаження. Якісно пророблений задній план здатний передати глядачеві необхідну атмосферу та інформацію телевізійної програми та підтримати загальний емоційний настрій.