Модуль як засіб формоутворення дизайну архітектурного середовища - Abramiuk, I. (Теорія та практика дизайну, 2018)
У статті висвітлено аспекти формоутворення дизайну архітектурного середовища на основі модуля та модульної конструкції. Популяризація модуля як розмірної одиниці у формуванні дизайну архітектурного середовища обумовлюється простотою незалежних елементів, можливістю їх комбінації, різноманітністю вибору конфігурацій закінченого об’ємно-просторового об’єкта, ефективною інтеграцією у будь-який наявний простір. З'ясовано, що автономний модуль слугує одиницею проектування широкого спектру будівель і споруд, а також елементів міського інтер’єру, утворюючи інтерактивний міський простір, котрий спонукає користувача до активної взаємодії із середовищем, залучає до дискусії із соціумом та сприяє соціальній мобільності. Встановлено, що в сучасній практиці творення образу модульного середовища все частіше спостерігаються спроби досягнення естетичного ефекту створеного внаслідок імітації біонічних мотивів й предметів побуту, а також за допомогою оптичних ілюзій. У дослідженні виявлено, що дизайн архітектурного середовища, сформований на основі модуля, володіє високою естетичною цінністю, динамічністю, інтерактивністю та активно взаємодіє із соціумом.