Типологія форм дитячого ігрового середовища у громадських закладах - Bondarchuk, Y. (Теорія та практика дизайну, 2018)
Наукова стаття висвітлює типологію дитячого ігрового середовища у закладах громадського призначення. Формування дитячого ігрового середовища відображає процес переходу від екстеріоризованого до інтеріоризованого виду. Інтеграція дитячого ігрового середовища з різними типами громадських закладів зумовлена природно-кліматичним, соціально-економічним, локалізаційно-часовим та функціонально-типологічним факторами. Типологічну диференціацію визначили функції гри та типи громадських закладів за функціональним призначенням. Інтегративні процеси привели до створення відпочинково-розважального, освітньо-виховного та діагностично-лікувального типів дитячого ігрового середовища. Кожен тип дитячого ігрового середовища відповідає потребам дітей та відповідним функціям ігор: розважальній, комунікативній, соціокультурній, оздоровчій. Визначено, що наявність виділених типологічних груп виявляє розважальне, навчальне та лікувальне значення гри.