Прийоми реплікаціі в дизайні інтер’єру - Bazhiievska, N. (Теорія та практика дизайну, 2018)
у статті розглядаються приклади застосування реплікації в дизайні окремих елементів наповнення та інтер’єру вцілому, як складного об’єкта. На основі аналізу розробок відомих дизайнерів виявлені основні прийоми реплікації в проектуванні інтер’єрів: відтворення форми, створення аналогу конструкції, запозичення технології виготовлення, копіювання функціональної схеми, стилізація за рахунок використання артефактів як ознак того чи іншого стилю, реплікація філософських принципів формоутворення. Доведена доцільність реплікації в дизайн-проектуванні. Показана ефективність реплікації у створенні образної концепції обєкту. Описан вплив прийомів реплікації на формування загального стилю. Продемонстрована роль репліки в розкритті авторської індивідуальності митця чи винахідника. Означений соціально-культурний потенціал репліки в авторському стилі відомих дизайнерів.