Особливості формування скульптурної частини білоцерківського дендрологічного парку «Олександрія» - Gnatiuk, L.; Yatsenko, Y. (Теорія та практика дизайну, 2017)
В даній статті досліджуються особливості формування парку «Олександрія», а саме з’ясовано символічне та алегоричне значення скульптур, що доповнить загальну картину різнопланових досліджень цього ландшафтного об´єкту та значно збагатить уявлення про художній задум парку. Паркова скульптура розглядається не лише як елемент загального ансамблю у садово-парковому мистецтві, але й як окремий вид, що має власну мистецьку цінність та семантичне значення. Скульптурні твори «Олександрії» є тією складовою, що додає змісту парковим композиціям і мають власну мистецьку цінність. Кожен елемент у ландшафтних об’єктах періоду XVIII-XIX ст. з’являється закономірно і пов'язаний з історичними та політичними умовами свого часу і життям самих власників парку.