Естетика формотворення сакрального простору на теренах України - Gnatiuk, L.; Terletskaya, M. (Теорія та практика дизайну, 2017)
Досліджено естетику формотворення сакрального простору шляхом аналізу досліджень естетики храмів різних епох. Розглянуто сакральне в просторі через естетичні категорії (міра, гармонія, прекрасне, цінність, краса, трагічне, піднесене, низьке). Представлено розвиток естетичного досвіду та естетична свідомість, які найбільш повно втілювалися в мистецтві, культових практиках, повсякденному житті. Дослідження проводилися з урахуванням пріоритетності в системі засобів організації та гармонізації об’єктів храмового простору. Визначено естетичну досконалість формотворення храмів. Проаналізовано співвідношення форми храму та загальноестетичної концепції відповідних періодів. Дослідження естетики формотворення сакрального простору безпосередньо пов’язаний з розумінням витоків буття й ментальності.