Особливості естетики стилю хай - тек - Gnatiuk, L.; Orischenko, M.; Bazilskaya, O. (Теорія та практика дизайну, 2017)
У статті розглядаються шляхи формування стилю хай-тек, який визнає естетику технологізму, зберігає рівновагу між естетичними категоріями Прекрасне та Потворне. Виявлено, що в цьому стилі нероздільними стають форма та конструкція. Розглянута естетика стилю хай тек, яка порівнює мистецтво з технікою. Хай тек  звертається до концепції архітектури,  естетика якої  заснована на високій якості конструкцій, отриманій за рахунок використання останніх технологій та досягнень інженерії. Стиль направлений на функціональність, науковість, використання високих технологій, тому пропагує естетику матеріалу. Визначається використання в сучасному дизайні інтер'єрів інноваційних матеріалів, що мають відбиваючі властивості. Виявлено, що в інтер'єрах цього стилю використовуються штучні матеріали з їхньою можливістю до легкої трансформації форми, пластик всіх видів - жорсткий і гнучкий, прозорий і непрозорий, гладкий або з яскраво вираженою фактурою. Холодний елегантний блиск сталі, хрому та алюмінію, надає промислового вигляду всім елементам інтер'єру.