Особливості використання народного текстилю при проектуванні сучасного етнічного житлового інтер'єру України - Tretyak, Y.; Kuznetsova, I.; Us, V.; Ilyk, I. (Теорія та практика дизайну, 2017)
Взаємовплив різних культур та потужний розвиток глобалізаційних процесів призвели до збільшення зацікавленості національною ідентичністю. Розглянуто вплив народних традицій на проектування житлового простору та можливості їх інтеграції в сучасний дизайн. За допомогою анкетного опитування проаналізовано відношення середньостатистичного споживача до сучасного інтер’єру та місця народного текстилю в ньому. Досліджено відношення людей до народного текстилю та його роль у формуванні художньо-естетичного житлового середовища, а також сприйняття людьми етнічних тканин як центральних художніх елементів сучасного українського інтер’єру. Виявлено тенденції естетичного та функціонального взаємозв’язку етнічного текстилю та, зокрема, гобелену з предметно-просторовим середовищем.