Організація середовища проживання: досвід васту - Kovalyov, Y.; Kalashnikova, V. (Теорія та практика дизайну, 2017)
Прагнення до гармонійної організації середовища проживання притаманне людині з глибокої давнини. Системно-психологічний аналіз історичного досвіду дозволяє відновити як забуті нині принципи організації середовища, так і конкретні прийоми, пов'язавши їх як з станами свідомості людини, яка властива різним історичним епохам, так і з конкретними каналами сприйняття людиною середовища. Їх переосмислення і вираження в рамках актуальних стилів і за допомогою сучасних матеріалів, технологій дозволяє підвищити комфорт середовища проживання за рахунок цілеспрямованого впливу на стан людини, що враховує умови комфорту всіх каналів взаємодії людини з навколишнім середовищем.