Іконографічні мотиви «патерика печерського» 1661 року в українському образотворчому мистецтві XVII – початку XX ст. - Ovcharenko, O. (Теорія та практика дизайну, 2015)
В статті досліджено вплив ілюстрацій «Патерика Печерського» видань 1661 та 1702 рр. на розвиток українського образотворчого мистецтва у його станкових та монументальних формах, а також у декоративно-ужитковому мистецтві. Мотиви «Патерика» знайшли широке відображення у граверстві, іконописі, храмовому розписі, ювелірному мистецтві та різьбленні, слугували джерелом численних повторів та інтерпретацій протягом наступних століть, не виключаючи і сучасність.