КОМПОЗИЦІЙНІ АСПЕКТИ ЕМОЦІЙНО-ВІЗУАЛЬНОЇ КОМУНІКАЦІЇ В ДИЗАЙНІ ІНТЕРАКТИВНИХ ТЕРАПЕВТИЧНИХ ІНСТРУМЕНТІВ - Слітюк, Олена Олександрівна; Калашник, Ірина Олегівна; Лаврусенко, Сергій Петрович (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета – дослідити важливість сюжету та інтерактивних елементів у дизайні терапевтичних засобів та платформ задля залучення аудиторії та підвищення їх ефективності. Методологія. У роботі використано комплексний підхід, який включає аналіз наукової літератури, дослідження реальних кейсів сучасних терапевтичних платформ. Результати. У ході дослідження було розроблено підхід до редизайну терапевтичних карткових інструментів. Підхід базується на комплексному поєднанні принципів графічного дизайну, теорії емоційної залученості та когнітивної ергономіки. Особливу увагу приділено адаптації механік гейміфікації до контексту психотерапевтичних практик. Наукова новизна. Проєкт вирізняється комплексним поєднанням дизайнерських рішень і психологічних принципів сприйняття, спрямованих на підвищення ефективності засвоєння інформації у терапевтичних та освітніх контекстах. Особливої уваги заслуговує використання бренд-маскота як емоційного медіатора між контентом і користувачем, що забезпечує більш глибоку залученість і підвищує довіру до інструменту. Ще одним важливим аспектом є створення адаптивної структури, яка однаково ефективно функціонує як у фізичній, так і в цифровій формі, що робить продукт прикладом нового покоління інтерактивних психопросвітницьких інструментів. Практична значущість. Результати дослідження мають практичну цінність насамперед для дизайнерів, які працюють на перетині візуальної комунікації, психології та освітніх технологій. Проєкт демонструє, як дизайн може виконувати не лише естетичну, а й терапевтичну функцію, поєднуючи структурований контент, емпатичну візуальну мову та зручну взаємодію. Розроблений у процесі продукт може бути корисним як методична модель для інших дизайнерів, які створюють інструменти для психотерапії, освіти чи соціальних проєктів.