ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ФОРМОТВОРЕННЯ КРЕАТИВНИХ БУКЛЕТІВ: ПИТАННЯ КЛАСИФІКАЦІЇ - Скляренко, Наталія Владиславівна; Васильченко, Вероніка Русланівна; Дудка, Роксолана Олександрівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Метою роботи є класифікація креативних буклетів за типами формотворення, які визначають візуальну привабливість, функціональність і комунікативну ефективність друкованої продукції. У центрі уваги – інноваційні експериментальні підходи до їх проєктування в контексті сучасного дизайну. Методологія. Дослідження ґрунтується на системному підході, який дозволяє комплексно розглянути буклет як багатофункціональний об’єкт графічного дизайну у взаємозв’язку форми, змісту та комунікативних завдань. Для аналізу використано візуальне спостереження зразків буклетів, які відрізняються креативними конструктивними рішеннями, здійснено порівняльний аналіз їхньої форм і способів подачі інформації. Метод систематизації та класифікації дав змогу виокремити типологічні особливості буклетів, а композиційний, функціональний, образно-стилістичний дизайн-аналізи дозволили оцінити їхні проєктні якості. Використання методу прогнозування у поєднанні з експериментальним підходом забезпечило можливість перевірити ефективність різних конструктивних моделей і окреслити перспективи розвитку креативного формотворення. Результати. У результаті дослідження виділено основні типи конструкцій буклетів: багатосторінкові буклети, буклети-гармошки, креативні буклети, pop-up та 3D-конструкції. Доведено, що основною їх особливістю є експериментальний характер формотворення, що засвідчує тенденцію сучасного дизайну до пошуку нових виразних засобів та інноваційних рішень. Формотворення креативних буклетів поєднує функціональність і емоційність, перетворюючи друковану продукцію на комунікаційний інструмент, здатний впливати на сприйняття і емоції глядача. Запропонована авторська класифікація креативних буклетів представляє формотворення як експериментальний процес взаємодії креативної концепції, оригінальної композиції та динамічної матеріальної структури. Наукова новизна. У роботі вперше представлено буклет не просто як інформаційний поліграфічний носій, а як цілісний креативний дизайнерський об’єкт, який виступає полем для експерименту з конструкцією, композицією та образом, здатний викликати емоції та залучати до активної комунікації. Це відкриває можливість для подальших досліджень на перетині графіки, паперопластики та маркетингу. Практична значущість. Отримані результати можуть бути корисними студентам, викладачам та практикуючим дизайнерам у процесі проєктування та розробки друкованої продукції. Запропонована класифікація слугуватиме орієнтиром у виборі типу конструкції для створення ефективного та естетично привабливого дизайн-продукту.