КРИТИЧНИЙ ОГЛЯД МОБІЛЬНОГО UX: ТЕОРЕТИЧНІ МОДЕЛІ, ПРИНЦИПИ ДИЗАЙНУ І ПРАКТИЧНІ ОБМЕЖЕННЯ - Ткаченко, Денис Валерійович; Васильєва, Олена Сергіївна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Метою статті є проведення критичного аналізу та систематизації теоретичних засад, що лежать в основі дизайну мобільного досвіду користувача (UX). Робота виходить за межі простого переліку практичних рекомендацій, натомість досліджує, як фундаментальні теорії з когнітивної психології та взаємодії «людина-комп’ютер» (HCI) адаптуються, посилюються або зазнають трансформації у специфічних умовах мобільних платформ. Завданням є формування цілісної концептуальної структури, яка поєднує класичні принципи дизайну з новітніми, мобільноцентричними концепціями, демонструючи їхню взаємодію, суперечності та синергію. Методологія. Робота ґрунтується на комплексному підході, що базується на критичному огляді та синтезі наукової літератури, порівняльному аналізі класичних теорій та критичній оцінці релевантності їх застосування у сучасному мобільному середовищі. Результати. У ході аналізу встановлено, що ефективний мобільний UX/UI є синтезом трьох теоретичних рівнів: фундаментальних когнітивних принципів, класичних теорій взаємодії та мобільноцентричних концепцій. Доведено, що обмеження мобільного середовища (малий екран, фрагментована увага) не нівелюють, а навпаки, підсилюють значущість класичних законів, таких як закон Міллера та правило піку та завершення. Водночас виявлено фундаментальний конфлікт між традиційною візуальною ієрархією, притаманною десктопним інтерфейсам, та ергономічною ієрархією, що диктується «зоною великого пальця» (Thumb Zone) на мобільних пристроях. Розкрито суперечності між теоретичними ідеалами UX та практикою розробки, зумовлені бізнес-цілями, технічною фрагментацією та методологіями гнучкої розробки (Lean UX). Проаналізовано етичний вимір застосування психологічних теорій, зокрема використання «темних патернів» для маніпуляції поведінкою користувачів. Наукова новизна. Наукова новизна роботи полягає у формуванні комплексної, багаторівневої концептуальної моделі мобільного UX, яка інтегрує психологічні, HCI та контекстно-специфічні теорії. На відміну від праць, що фокусуються на окремих практиках, ця стаття пропонує системний погляд на мобільний дизайн як на дисципліну з глибоким теоретичним фундаментом. Було детально проаналізовано точки адаптації, посилення та конфлікту між класичними та сучасними теоріями, що дозволило вийти за межі простого перенесення десктопних принципів і обґрунтувати необхідність унікального, мобільноцентричного підходу до проєктування. Практична значущість. Практична значущість отриманих результатів полягає у наданні UX/UI-дизайнерам та розробникам багатого теоретичного інструментарію для прийняття обґрунтованих проєктних рішень. Розуміння фундаментальних принципів дозволяє створювати більш інтуїтивні, ефективні та стійкі до переривань мобільні інтерфейси. Результати аналізу конфліктів між теорією та практикою можуть бути використані для оптимізації робочих процесів у дизайн-командах та покращення комунікації з бізнес-стейкхолдерами. Окреслений етичний вимір підвищує обізнаність фахівців щодо відповідальності за цифровий добробут користувачів та спонукає до створення більш етичних і людиноцентричних продуктів.