КОЛОРИСТИКА В СУЧАСНОМУ ДИЗАЙНІ - Сарнавська, Оксана В’ячеславівна; Мельничук, Максим Святославович; Шадюк, Тамара Адамівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
У статті здійснено дослідження колористики як науково-практичної дисципліни у фокусі мистецтва дизайну. Проаналізовано історичні етапи розвитку теорій кольору та досліджено вплив кольору на різні аспекти культурних процесів. Розглянуто феномен кольору в цифровому дизайні сучасного візуалізованого віртуального простору. Мета. У науковій розвідці було вагомим експлікувати світ графічного дизайну як яскраву та візуально захопливу сферу. Адже ми стикаємося з графічним дизайном у повсякденному житті – чи то реклама, чи вебсайти, чи навіть упаковка продуктів. Намагалися здійснити цілісний аналіз і вийти на головні смислові квінтесенції теорії кольору. Методологія. У запропонованій науковій розвідці використано такі методи аналізу: компаративність та узагальнення, демаркація, комплексний аналіз, які вагомо допомогли в процесі презентації фундаментальних дефініцій теми дослідження ролі та місця колористики у фокусі графічного дизайну. Результати. Автори дослідження наголошують, що важливість теорії кольору в графічному дизайні неможливо переоцінити. Кольори здатні передавати повідомлення, викликати певні емоції, зв’язуватися з аудиторією та задавати тон дизайну. Розуміючи принципи теорії кольору, дизайнери можуть використовувати цю силу та створювати вражаючі візуальні ефекти, які привертають увагу та передають бажаний зміст. У науковій розвідці ми розглянули фундаментальні концепції та застосування теорії кольору в графічному дизайні. Наукова новизна полягає в тому, що, беручи до уваги важливість цієї теми, нами вперше проведено комплексне дослідження місця та ролі колористики в ракурсі графічного дизайну на тлі викликів та трендів диджиталізованої культури сьогодення. Отже, новизна статті відображається у спробі синтезувати класичні теорії кольору з актуальними підходами цифрової доби, з урахуванням культурного різноманіття та змін у сприйнятті кольору в постмодерному суспільстві. Практична значущість. Завдяки поліфонізму підходів до вирішення цієї проблеми автори проаналізували основи кольору та представили, як вони пов’язані один з одним у розрізі психологічної цінності. Наголошено, що теорія кольору виходить за межі просто естетики, він відіграє вирішальну роль у покращенні користувальницького досвіду та доступності, особливо у вебдизайні та друкарні. Досліджено, як вибір кольору може вплинути на читабельність, ієрархію та навігацію на цифрових платформах, забезпечуючи оптимальну взаємодію з користувачем на всіх пристроях і глядачах. Наша наукова робота дасть розуміння теорії кольору та її практичного застосування в графічному дизайні. Незалежно від того, чи є ви новачком, чи досвідченим дизайнером, що бажає покращити свої навички, ви отримаєте цінну інформацію та практичні знання для створення візуально приголомшливих та вражаючих проєктів. У висновках статті презентовано, що теорія кольору – це дослідження того, як кольори можна комбінувати, змінювати та стратегічно використовувати для створення ефективних та візуально привабливих дизайнів. Вона заглиблюється в науку та психологію кольорів, допомагаючи дизайнерам зрозуміти вплив різних кольорів. Вибір може вплинути на наші емоції, сприйняття та загальну ідентичність бренду.