КЛАСТЕРНА АРХІТЕКТУРНО-ПЛАНУВАЛЬНА ОРГАНІЗАЦІЯ ТЕРАПЕВТИЧНО-РЕАБІЛІТАЦІЙНИХ САДІВ: ПРИНЦИПИ, МОДЕЛІ КОМПОНОВКИ ТА ФІТОМОДУЛІ - Чемакіна, Октябрина Володимирівна; Мовчан, Валентина Олексіївна; Шостак, Любов Геннадіївна; Гнатюк, Лілія Романівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета. Стаття спрямована на розроблення та апробацію кластерної архітектурно-планувальної моделі терапевтично-реабілітаційного саду для університетського й медико-соціального середовища. Кластер розглядається як базова одиниця просторової організації з ієрархією «ядро – проміжні кластери – периферія», що забезпечує терапевтичну ефективність, доступність і зрозумілість середовища. Методологія. Використано теоретичне моделювання та прикладний дизайнерський аналіз. Систематизовано принципи універсального й мультисенсорного дизайну та функціонального зонування. Запропоновано типологію зон за цільовими ефектами й сенсорними каналами та стандартизований «паспорт» терапевтичного фітомодуля (ціль, видовий склад, умови розміщення й догляду). Порівняно чотири моделі територіальної організації, застосовність моделі оцінено за експертними судженнями й сценарним моделюванням траєкторій користувачів. Результати. Обґрунтовано ієрархію кластерів і їх прив’язку до маршрутно-планувального каркаса саду, що дає змогу конструювати послідовності користування на кшталт «вхід – адаптація – занурення – релаксація – рефлексія». Виокремлено ключові зони (сенсорні, когнітивні, арт-, реабілітаційні, емоційні й екологічні кластери) і стандартизовано структуру фітомодуля як найменшої проєктної одиниці з відтворюваною якістю. Наукова новизна. Запропоновано цілісну кластерну модель терапевтичного саду з деталізацією до рівня фітомодуля та показано взаємозв’язок між кластерною структурою й мультисенсорною організацією простору. Практична значущість. Модель може слугувати основою для проєктування ветеранських та університетських терапевтичних садів і сенсорних маршрутів. Модульність кластерного підходу знижує витрати реалізації й дає змогу адаптувати рішення до різних містобудівних умов.