ВІЗУАЛЬНА ІНТЕРПРЕТАЦІЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ В РЕКЛАМНОМУ ДИЗАЙНІ ТУРИСТИЧНИХ ПОСЛУГ - Петрова, Інна Володимирівна; Яремчук, Ірина Геннадіївна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета статті – аналіз особливостей візуальної інтерпретації національної ідентичності в рекламному дизайні туристичних послуг через використання етнічних мотивів. Методологія. Дослідження побудовано на принципах системності, історизму та об’єктивності. Для досягнення поставленої мети дослідження використано такі методи: порівняльно-історичний, хронологічний, мистецтвознавчий, узагальнення та систематизації, типологічний, моделювання, проєктного прогнозування. Результати дослідження. Розкрито поняття етнодизайну як сучасного напряму, що поєднує традиційні елементи української культури (орнамент, вишивка, символіка, колористика) з актуальними графічними рішеннями. Досліджено історичний розвиток етнодизайну – від народного декоративно-прикладного мистецтва до авангардних пошуків початку ХХ століття, репресій радянського періоду, відродження у другій половині ХХ ст. та становлення нового етапу після здобуття Україною незалежності. Проаналізовано сучасні приклади рекламних матеріалів, зокрема кейси брендів ETNODIM і Vogue Ukraine, які демонструють актуальні підходи до переосмислення культурних кодів у візуальній комунікації. Наукова новизна. У практичній частині представлено авторську серію плакатів для туристичної агенції, побудовану на базі регіональних орнаментів української вишивки. Доведено, що поєднання етнічних елементів з мінімалістичним дизайном, стриманою палітрою та сучасною типографікою сприяє формуванню впізнаваного, автентичного та емоційно виразного образу країни. Практична значущість полягає в можливості використання результатів дослідження в професійній діяльності дизайнерів, бренд-менеджерів, маркетологів та науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти мистецького профілю.