КЛЮЧОВІ АСПЕКТИ ПОБУДОВИ ВІЗУАЛЬНОЇ КОМУНІКАЦІЇ ДИЗАЙН-СТУДІЙ - Нестеренко, Владислав Максимович; Гамалія, Катерина Миколаївна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета дослідження – визначити ключові принципи та константи побудови візуальної комунікації дизайн-студій в умовах сучасного ринку. Дослідження фокусується на аналізі підходів до формування бренду за допомогою елементів візуального складника бренду, як-от форма, колір, композиція, типографіка, і їх взаємодії для реалізації цілісного портрета бренду. Окрему увагу надано ролі візуального складника дизайн-студій у побудові комунікації зі споживачем, потенційною аудиторією та підрядниками. Розглянуто актуальні підходи до побудови фірмового стилю, принципи розбудови бренду у візуальній площині, а також шляхи створення візуальної мови, метою якої є передання цінностей компанії через усі доступні канали поширення. Досліджено взаємодію між дизайн-складником, емоційним забарвленням та впізнаваністю в офлайн-, онлайн- і метапросторі. Методологія дослідження містить декілька методів: порівняння, аналогії, абстрагування і дедукції задля точного визначення ключових аспектів побудови візуальної комунікації. Результатом дослідження став аналіз рекламних кампаній, кейсів провідних дизайн-студій України і світу, зокрема Banda, Fedoriv, Spiilka, Pentagram, та визначення їх сильних і слабких сторін. Наукова новизна дослідження полягає в комплексному підході до аналізу комунікаційних систем, що поєднують у собі художню, емоційну, стратегічну й комерційну компоненти дизайн-студій. Проведений аналіз довів, що найбільш релевантна стратегія побудови візуальної комунікації дизайн-студій полягає в ефективній «співпраці» художнього складника з емоційним наповненням дизайну та ґрунтовному розумінні й реалізації цінностей бренду. Практична значущість дослідження полягає у визначенні аспектів розробки стратегії ідентичності дизайн-студії як ключового елементу успіху в побудові довіри споживача до компанії.