РОЛЬ ПРОСТОРОВОЇ МОРФОЛОГІЇ ТА КУЛЬТУРНОЇ ПАМ’ЯТІ У ФОРМУВАННІ ІДЕНТИЧНОСТІ МІСТА - Косьмій, Михайло Михайлович; Гребенюк, Іван Васильович (Теорія та практика дизайну, 2025)
У статті досліджується взаємозв’язок просторової морфології міста та культурної пам’яті як ключових чинників у процесі формування його соціо- культурної ідентичності. Мета дослідження полягає у виявленні ролі морфологічної структури міського середовища та символічних носіїв пам’яті в конструюванні ідентичності сучасних українських міст. Методологія ґрунтується на міждисциплінарному підході, що поєднує методи архітектурно-містобудівного аналізу, культурологічної інтерпретації, історико-генетичний та порівняльний аналіз, а також елементи концепції «місць пам’яті» П. Нора (P. Nora) і теорії культурної пам’яті Я. Ассмана (J. Assmann). Для обґрунтування результатів застосовано типологізацію матеріальних і нематеріальних чинників міського простору, а також аналіз конкретних прикладів українських міст (Київ, Львів, Івано-Франківськ, Одеса, Харків). Результати дослідження засвідчили, що просторово-морфологічний каркас міста створює основу для збереження історико-архітектурної спадщини, тоді як культурна пам’ять надає цьому простору символічного змісту. Установлено відмінності в моделях формування ідентичності: Київ, Львів і Харків тяжіють до матеріальної спадщини; Одеса – до нематеріальних культурних кодів; Івано- Франківськ демонструє збалансоване поєднання двох вимірів. Наукова новизна полягає в розробці концептуальної моделі взаємодії просторової морфології та культурної пам’яті у формуванні соціокультурної ідентичності міста, а також у запропонованій типології чинників (матеріальних і нематеріальних), які впливають на процес ідентифікації міського простору. Практична значущість результатів полягає в можливості їх використання в стратегіях розвитку міст, зокрема у сфері збереження культурної спадщини, проєктування публічних просторів та формування бренду територій. Отримані висновки можуть бути застосовані в практиці архітекторів, урбаністів, культурологів та фахівців із просторового планування для підвищення якості міського середовища та його відповідності ідентифікаційним потребам громади.