ЕСТЕТИКА МІНІМАЛІЗМУ В СУЧАСНОМУ УКРАЇНСЬКОМУ ГРАФІЧНОМУ ДИЗАЙНІ - Єжова, Ольга Володимирівна; Мосійчук, Павло Миколайович; Якубова, Мар’яна Олександрівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета полягає в дослідженні мінімалістичного дизайну як інструменту формування сучасного фірмового стилю та бренд-айдентики, аналізі основних принципів і тенденцій його застосування в Україні та світі, а також визначенні ключових елементів, що підвищують упізнаваність, функціональність бренду. Методологія. Дослідження проводилося шляхом аналізу наукових публікацій, огляду фірмового стилю українських брендів (Ukraine NOW, Дія, Monobank, Bevza, Ksenia Schnaider, Frolov, DZHUS, Poustovit та ін.), а також візуального аналізу логотипів, бренд-айдентики та вебінтерфейсів. Основними методами були: аналіз літератури для визначення принципів мінімалізму, порівняння українських та зарубіжних підходів, а також систематизація практичних прикладів для оцінки впливу мінімалістичних рішень на впізнаваність бренду та користувацький досвід. Результати. Виявлено, що використання простих геометричних форм, обмеженої кольорової палітри та чистої типографіки підвищує впізнаваність бренду, полегшує сприйняття інформації та створює сучасний професійний образ компанії. На основі аналізу фірмового стилю українських брендів, обґрунтовано, що мінімалізм ефективно поєднує естетику з функціональністю та дає змогу адаптувати візуальний стиль до різних платформ й аудиторій. Підтверджено, що сучасні бренди успішно застосовують мінімалізм для формування впізнаваного образу, адаптованого до потреб цифрових та офлайн-платформ. Наукова новизна. Уперше здійснено комплексне порівняння українських кейсів фірмового стилю з урахуванням локальних культурних мотивів, що дає змогу визначити універсальні принципи мінімалізму та напрями його адаптації до українського ринку. Практична значущість дослідження полягає у визначенні рекомендацій щодо застосування мінімалістичних рішень у бренд-айдентиці з урахуванням локальних культурних особливостей.