ДИЗАЙН ФІРМОВОГО СТИЛЮ ВОЛОНТЕРСЬКИХ ГРОМАДСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ УКРАЇНИ - Єжова, Ольга Володимирівна; Колєснікова, Аурелія Едуардівна; Мухіна, Ірина Володимирівна; Смірнова, Олександра Євгенівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Метою статті є дослідження дизайну фірмового стилю як комплексної системи візуальної ідентифікації волонтерських громадських організацій. Методологія. Дослідження ґрунтується на комплексному підході, що поєднує методи контент-аналізу візуальних матеріалів провідних українських волонтерських організацій, компаративного аналізу графічних елементів їхнього фірмового стилю, а також методи систематизації та узагальнення теоретичних положень у сфері сучасного дизайну візуальної ідентифікації. Результати. У статті розкрито структуру фірмового стилю волонтерських організацій, що охоплює логотип, колірну палітру, типографічні рішення, графічні носії та візуальні принципи узгодженості. Визначено, що ефективна система айдентики забезпечує візуальну цілісність комунікацій, сприяє впізнаваності та підтримує емоційний зв’язок із цільовими групами. На прикладі проаналізованих фондів показано, як варіативність дизайнерських рішень відображає характер діяльності, місію та культурні орієнтири кожної організації. Наукова новизна. Уперше здійснено комплексний аналіз дизайну фірмового стилю волонтерських організацій в умовах воєнного стану в Україні. Розширено уявлення про функціональне призначення візуальної ідентифікації некомерційних структур, виокремлено специфічні ознаки їхнього графічного стилю, що відрізняють його від комерційних візуальних систем. Запропоновано класифікацію підходів до формування фірмового стилю залежно від завдань, аудиторії та комунікативного контексту діяльності організації. Практична значущість. Отримані висновки створюють підґрунтя для формування рекомендацій щодо побудови ефективного фірмового стилю у сфері соціально орієнтованого дизайну. Результати дослідження можуть бути використані у процесі розроблення або оновлення системи візуальної айдентики волонтерських та громадських організацій, а також у навчальному процесі під час підготовки дизайнерів, фахівців із візуальних комунікацій та графічного проєктування.