МИСТЕЦЬКО-ІСТОРИЧНИЙ ЕКСПОЗИЦІЙНИЙ ПРОСТІР. ДОСВІД ЧЕСЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ - Грабар, Олег Ігорович (Теорія та практика дизайну, 2025)
У статті розглядаються чотири архітектурні пам’ятки замкової та палацової архітектури окремих регіонів Чеської Республіки. Аналізується перелік мистецьких об’єктів, експонованих в інтер’єрах даних пам’яток, зокрема функціональні та історичні особливості експозиційних просторів із погляду їх зручності для відвідувача у процесі візуальної взаємодії. Досліджуються експозиційні рішення з метою можливого запозичення для майбутньої реставрації замків та палаців України та відтворення їхніх інтер’єрів. Мета: аналіз мистецько-історичного експозиційного простору на прикладі замків та палаців Чеської Республіки. Зокрема, розглянути інтер’єри історичних пам’яток архітектури, котрі виконують музейну-виставкову функцію в історичному та мистецькому контексті. Методологія. Використано інформаційно-дослідницький та візуально-аналітичний підходи у поєднанні з методами порівняльного аналізу замкових та палацових інтер’єрів. Також застосовано емпіричний метод дослідження замкового простору через призму експозиційної функціональності. Емпіричний метод базується на спостереженнях, узагальненнях та порівняннях. Результати. На прикладі чотирьох пам’яток палацово-замкової архітектури Чехії проаналізовано інтер’єр, мистецьке наповнення та характерні риси експозиційного простору споруд. На основі цього аналізу сформовано висновки щодо експозиційної релевантності середовища представлених об’єктів архітектури. Наукова новизна. Дослідження демонструє наукову новизну шляхом візуального аналізу просторів замків та палаців Чеської Республіки на предмет структури експозиції творів образотворчого мистецтва. Даний аспект висвітлює новий вектор сприйняття замкових інтер’єрів із погляду музейно-виставкової діяльності. Практична значущість. Аналіз структури експозиції, принципів розміщення творів мистецтва у зв’язці з інтер’єрними рішеннями стає певним візуальним посібником для майбутнього процесу відновлення мистецьких пам’яток України.