МИСТЕЦЬКА ОСВІТА ЯК ЧИННИК ЗБЕРЕЖЕННЯ ТА РОЗВИТКУ ГУЦУЛЬСЬКОГО МЕТАЛІРСТВА - Городецький, Віталій Іванович (Теорія та практика дизайну, 2025)
У статті висвітлюється проблема збереження та розвитку гуцульського металірства в контексті сучасної мистецької освіти. Дослідження зосереджене на аналізі освітніх професійних програм (далі – ОПП) та силабусів освітніх компонентів (далі – силабусів ОК) коледжів, інститутів та університетів, що готують фахівців у сфері ювелірного мистецтва. Об’єктом дослідження є освітні інституції, які поєднують традиційні ремісничі техніки з новітніми технологіями ювелірної справи, інтегруючи гуцульське металірство в сучасний навчальний процес. Особливий акцент зроблено на тому, як ОПП поєднують традицію та інновацію, формуючи у студентів професійні компетенції, національну ідентичність та здатність до творчої інтерпретації. У дослідженні окреслено специфіку формування освітніх компонентів, де поєднуються автентичні техніки литва, карбування та орнаментики із цифровими інструментами, 3D-моделюванням, технологіями 3D-друку і новітніми матеріалами. Аналіз проведено авторською методикою з використанням уніфікованої кластерної моделі, яка дає змогу оцінити силабуси освітніх компонентів за критеріями традиційності, інноваційності, спадкоємності, педагогічної спрямованості та практичної значущості. Особливу увагу приділено взаємодії закладів освіти з носіями народних ремесел, проведенню майстер-класів та виставковій діяльності. Це дає змогу виявити роль мистецької освіти як медіатора між автентичним середовищем і сучасним художнім процесом. Представлено результати аналізу трьох освітніх закладів: Вижницького фахового коледжу мистецтв та дизайну імені Василя Шкрібляка (далі – ВФКМДВШ), Косівського державного інститут декоративного мистецтва (далі – КДІДМ) та Карпатського національного університету імені Василя Стефаника (далі – КНУВС), які демонструють різні моделі інтеграції мосяжних традицій Гуцульщини і новацій в ювелірному мистецтві сьогодення. Узагальнені дані подано у формі матриць індикаторів та зведеної таблиці «кейс-стаді». Мета дослідження полягає у виявленні та обґрунтуванні ролі мистецької освіти у збереженні й розвитку мосяжних традицій Гуцульщини. Методологія дослідження. Методологічною основою дослідження є поєднання історико-мистецтвознавчого, культурологічного та педагогічного підходів, що дають змогу комплексно проаналізувати процес збереження і трансформації традицій гуцульського металірства у контексті мистецької освіти. Результати дослідження. У результаті проведеного аналізу освітніх програм і силабусів виявлено, що мистецька освіта виступає ключовим чинником у збереженні та трансформації гуцульського металірства, забезпечуючи спадкоємність ремісничих традицій та їх поєднання із сучасними технологіями. Наукова новизна дослідження полягає у комплексному обґрунтуванні ролі мистецької освіти як чинника збереження та мистецької трансформації гуцульського металірства, а також у розробленні авторської кластерної моделі аналізу освітніх програм і силабусів, що дає змогу визначити рівень інтеграції традиційних ремісничих технік і сучасних технологій у підготовці фахівців ювелірного мистецтва. Практична значущість полягає у використанні результатів дослідження для вдосконалення освітніх програм і силабусів з ювелірного мистецтва та застосуванні авторської кластерної моделі як ефективного інструменту аналізу поєднання традиційних технік і новітніх технологій у професійній підготовці ювелірів.