ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ШІ У РОЗРОБЦІ КОНЦЕПЦІЇ ВИРОБУ ПРЕДМЕТНОГО ДИЗАЙНУ МЕТОДОМ ФОКАЛЬНИХ ОБ’ЄКТІВ - Гнатюк, Лілія Романівна; Новік, Ганна Володимирівна; Пилипенко, Наталія Андріївна (Теорія та практика дизайну, 2025)
У статті проаналізовано міжнародний і національний досвід використання інструментів ШІ в освіті, охарактеризовано нормативно-правові засади їх упровадження. Підкреслено необхідність розроблення чітких правил і рекомендацій щодо етичного використання генеративного ШІ в академічному середовищі. Проаналізовано сучасні підходи до впровадження технологій штучного інтелекту в освітній процес здобувачів дизайнерських спеціальностей. Проведено дослідження сучасних тенденцій впровадження технологій штучного інтелекту (ШІ) у сферу освіти, зокрема зі спеціальності «Дизайн» Метою дослідження є аналіз можливостей застосування штучного інтелекту (ШІ), зокрема генеративних моделей, у процесі розроблення концепції виробу предметного дизайну за допомогою методу фокальних об’єктів (МФО). Методологія. У дослідженні застосовано комплексний підхід, що поєднує теоретичний аналіз сучасних наукових публікацій, порівняльний метод, а також експериментальне моделювання процесу ідеації за допомогою інструментів генеративного ШІ. Метод фокальних об’єктів розглядається як алгоритмічна база для створення нових візуальних і функціональних рішень, тоді як ШІ виконує роль аналітичного асистента у відборі, комбінації та візуалізації креативних ідей. Результати. У ході дослідження встановлено, що швидкий розвиток і поширення технологій ШІ, зокрема генеративних моделей, істотно впливають на структуру, зміст і методологію освітнього процесу. Визначено основні етапи інтеграції ШІ у процес розроблення дизайнерської концепції: формулювання характеристик / властивостей допоміжних об’єктів, добір асоціативного ряду, генерація креативних комбінацій, аналіз отриманих результатів і побудова дизайн-моделі. Доведено, що використання ШІ скорочує час на генерацію варіантів, розширює асоціативне поле дизайнера та дозволяє отримати неочікувані, але потенційно функціональні рішення. Запропоновано практичну схему взаємодії МФО та ШІ. Зроблено висновок, що система вищої освіти повинна адаптувати свої підходи до навчання, викладання та оцінювання з урахуванням технологічних інновацій і принципів академічної доброчесності. Наукова новизна. Уперше обґрунтовано методологічну взаємодію методу фокальних об’єктів і генеративного ШІ у предметному дизайні. Запропоновано модель креативного процесу, де алгоритми ШІ виконують функцію каталізатора творчого мислення, а не заміщення дизайнера. Виявлено аналогію між когнітивними принципами методу фокальних об’єктів і архітектурою генеративних моделей. Практичне значення. Результати можуть бути використані у професійній підготовці дизайнерів для формування навичок креативного мислення та ефективної роботи з інструментами ШІ. Запропонований підхід сприяє оптимізації процесу концептуального проєктування, розвитку авторського стилю та підвищенню конкурентоспроможності дизайнерських рішень у цифрову епоху. Отримані результати можуть бути використані для розроблення методичних рекомендацій щодо інтеграції інструментів ШІ в освітній процес вищої школи. Висновки дослідження сприятимуть удосконаленню системи підготовки викладачів до роботи з генеративними технологіями, розробленню освітніх програм, орієнтованих на формування етичної, цифрової та громадянської компетентностей здобувачів освіти.