ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ІНТЕР’ЄРІВ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ - Гнатюк, Лілія Романівна; Разумна, Катерина Геннадіївна (Теорія та практика дизайну, 2025)
У статті розглянуто актуальні питання розвитку інтер’єрів навчальних закладів від найдавніших до найсучасніших. Проаналізовано особливості архітектурного та просторового оформлення шкіл різних епох. Досліджено зміни під впливом суспільних, культурних, кліматичних та педагогічних факторів починаючи від стародавніх едуб до сучасних шкіл. Зазначено, що зміна організації простору відображає не лише розвиток архітектури та будівництва, а й еволюцію навчання, збільшення доступності навчання, зміни поглядів на дитину, освіту та роль школи в суспільстві. Дослідження підкреслює важливість вивчення історії інтер’єру шкільних приміщень як основи для формування нових підходів до проєктування освітнього середовища. Розуміння історичної еволюції дозволяє створювати простори, які не лише відповідають сучасним вимогам, а й сприяють розвитку особистості, формуванню цінностей та культурної тяглості. Окремо розглянута еволюція українських шкільних будівель та процесу навчання, починаючи від Київської Русі та закінчуючи сучасними школами. Підкреслено, що зміни в інтер’єрі українських шкіл відображають еволюцію суспільних цінностей. Вивчення цих етапів має практичне значення для сучасних архітекторів і дизайнерів освітнього середовища, адже дозволяє враховувати історичний досвід, культурну спадщину та сучасні педагогічні потреби під час проєктування шкіл майбутнього. Мета. Проаналізувати еволюцію навчального процесу та проєктування приміщень шкіл від найдавніших до найсучасніших. Дослідити український та закордонний досвід. Показати, як змінювалися функціональні та естетичні підходи до організації навчального середовища. Методологія. Застосовано аналітичний та емпіричний методи. Результати. Встановлено, як змінювалась школа та процес навчання від 3500 років до н.е. до сьогодення. На основі останніх наукових публікацій на тему історії педагогіки та інтер’єрів навчальних закладів виявлено еволюцію методів навчання. Наукова новизна. Полягає у комплексному аналізі розвитку інтер’єрів українських шкіл у контексті історичних, культурних та соціальних змін. Здійснено спробу розглянути еволюцію шкільного простору не лише як архітектурне явище, а і як відображення педагогічних і суспільних ідеалів кожної епохи. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані під час проєктування дизайну інтер’єрів навчальних закладів.