ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ КОМПОЗИЦІЙНИХ УМІНЬ У ПРОЦЕСІ ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ У СФЕРІ КУЛЬТУРИ ТА МИСТЕЦТВА - Гетьман, Оксана Павлівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета. Стаття має на меті дослідити процес формування композиційних умінь у майбутніх фахівців культури та мистецтва в умовах сучасної мистецької освіти, зокрема в контексті поєднання традиційних і новітніх освітніх технологій. Особливу увагу приділено визначенню ролі композиційної культури як складової частини професійної компетентності митця та чинника розвитку творчого мислення. Методологія. У дослідженні використано комплекс теоретичних методів: аналіз, синтез, порівняння, узагальнення, систематизацію педагогічних і мистецьких підходів. На основі структурно-функціонального аналізу визначено сутність поняття «композиційні вміння» як інтегративного утворення, що об’єднує знання законів композиції, художнє мислення, просторову уяву, естетичний смак і візуальну грамотність. Методологічну основу становлять положення компетентнісного, діяльнісного та креативного підходів, а також принципи інтеграції мистецтва й цифрових технологій. Результати. Проаналізовано педагогічні умови та методичні засади розвитку композиційних умінь у системі мистецької освіти України. Визначено, що академічна школа забезпечує фундаментальну базу художньо-композиційних знань, тоді як інноваційні методи: проєктне, інтерактивне, проблемно-орієнтоване та цифрове навчання стимулюють самостійність, критичність і творчу рефлексію здобувачів освіти. Окреслено ефективність упровадження VR/AR-технологій, 3D-моделювання, мультимедійних інструментів і командних проєктів як засобів розвитку просторового мислення та художньої уяви. Проаналізовано також європейський досвід, зокрема курси Design Thinking, Media Arts, Cultural Management, які формують комплексне креативне мислення майбутніх дизайнерів і художників. Наукова новизна. Уточнено зміст поняття «композиційні вміння» як складової частини професійної компетентності фахівців мистецької сфери. Уперше обґрунтовано концептуальну модель формування композиційних умінь, що базується на інтеграції класичної академічної підготовки з інноваційними цифровими технологіями навчання. Показано, що саме синтез традиційних і сучасних підходів забезпечує гнучкість мислення та здатність майбутніх митців до створення гармонійного художнього образу в цифрову епоху. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані у практиці викладання дисциплін художньо-композиційного циклу, під час розроблення навчальних програм і методичних матеріалів для підготовки фахівців у галузі дизайну, образотворчого та цифрового мистецтва. Запропоновані педагогічні умови й інноваційні методи сприяють підвищенню ефективності освітнього процесу, розвитку креативності, просторової уяви та візуальної культури майбутніх фахівців.