МОЖЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ AR/VR-ТЕХНОЛОГІЙ У КНИЖКОВІЙ ІЛЮСТРАЦІЇ - Боговаров, Ілля Олексійович; Масляна, Марія Віталіївна; Васильєва, Олена Сергіївна; Шаура, Аліна Юріївна (Теорія та практика дизайну, 2025)
У статті розглянуто особливості застосування AR/VR-технологій у книжковій ілюстрації, виявлено їхній вплив на читачів, ілюстраторів та видавців, а також окреслено перспективи розвитку інтерактивних видань. Метою дослідження є здійснення комплексного теоретико-практичного аналізу застосування AR/VR-технологій у книжковій ілюстрації для виявлення їхнього трансформаційного потенціалу, а також потенційного впливу на читачів/ ілюстраторів/видавців; аналіз технічних передумов і перспектив подальшого розвитку. Методологія дослідження. Дослідження ґрунтується на міждисциплінарному методі, що включає аналіз, синтез і порівняння. Здійснено аналіз актуальних джерел на тему AR/VR у типографічних виробах, зокрема в книжковій ілюстрації. Проаналізовано наукові роботи, такі як статті в рецензованих виданнях, матеріали конференцій, аналітичні звіти та практичні приклади застосування AR/VR у літературі. У роботі застосовується порівняльний метод для зіставлення особливостей упровадження технологій у поліграфічних виробах. Результати дослідження. Технології доповненої реальності можуть значно змінити досвід читача у взаємодії з книгою. AR-ілюстрація перетворює статичну картинку на динамічну та інтерактивну: під час наводження камери смартфона на сторінку користувач може побачити на тлі друкованої картинки тривимірну анімацію героя, почути голос або музичний супровід, відповісти на інтерактивні запитання тощо. Це розширює межі класичної ілюстрації, що об’єднує тактильний досвід читання з мультимедійними елементами. VR-гарнітури можуть використовувати метавсесвіт, розширивши цей підхід ще далі – до створення повноцінних імерсивних літературних світів, у яких читач може перебувати у ролі спостерігача чи навіть учасника подій. У цьому дослідженні дані інновації розглядаються як позитивний крок у створенні унікального конкурентоспроможного проєкту, де впровадження AR/VR може додати нові шляхи для навчання, дослідження, гри, спілкування, що посилить потенціал книжкової видавничої індустрії і дасть змогу створювати свої проєкти більш привабливими та конкурентоспроможними завдяки глибокій інтеграції із цифровим всесвітом. Однак стало ясно, що таких продуктів на ринку все ще вкрай мало через низьку доступність гарнітур VR/AR, незадовільну автономність та високу ціну розроблення. У перспективі ці чинники можуть бути вирішені завдяки впровадженню інструментарію на базі штучного інтелекту (ШІ), здатного оптимізувати процес розроблення та значно знизити витрати, а також інтеграції книжкових ілюстрацій у ширші віртуальні простори метавсесвіту. Наукова новизна. Наукова новизна цієї роботи полягає у систематизації сучасних підходів до інтеграції AR/VR-технологій у книжкову ілюстрацію та в узагальненні новітніх прикладів використання ілюстрації у різних роботах. Проаналізовано різні функціональні переваги технологій для читачів, розробників/ілюстраторів і видавців, що створює підґрунтя для подальших досліджень і практичних розробок у сфері видавничого дизайну в часи майбутнього розвитку технологій. Визначено основні проблеми та важелі, котрі стримують появу робіт з AR/VR-інтеграціями Практична значущість. Результати представляють можливості та потенційні проблеми для видавців, розробників та ілюстраторів у впровадженні AR/VR-технологій у свої майбутні продукти, комбінуючи цифрові технології та елементи матеріального світу для створення інноваційних проєктів. Отримані висновки про вплив AR-книг на мотивацію й якість сприйняття інформації дають змогу планувати більш якісні освітні продукти та імерсійні художні витвори. У результаті це сприятиме появі конкурентоспроможних книг нового покоління, що поєднують традиційне читання з інтерактивним досвідом.