МАКЕТУВАННЯ: РЕМЕСЛО ЧИ ЗАСІБ СТИМУЛЯЦІЇ КРЕАТИВНОСТІ? - Бердинських, Святослав Олександрович; Яковлєв, Микола Іванович (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета дослідження полягає у виявленні нових образно-художніх, конструктивних та комунікативних якостей традиційного макетування в умовах синтетичного їх існування і розвитку із цифровими новітніми технологіями об’ємно-просторового моделювання в процесах візуалізації проєктних ідей художнього формотворення. Методологія. Використано методи пошуку та аналізу інформаційних джерел у сфері окресленої проблематики на предмет однозначного формулювання її актуальності, розглянуто побіжно історичні передумови розвитку фізичних моделей у плані виявлення сучасних завдань, залучено метод структурно-системного аналізу для встановлення ролі традиційного макетування в умовах функціонування новітніх технологій моделювання. Результати. Виявлено роль традиційного макетування в умовах його синтетичного існування і розвитку із сучасними цифровими технологіями. Проведено порівняльний аналіз ефективності використання моделей двох видів – фізичних і цифрових, охарактеризовано їхні переваги та недоліки у формотворчих процесах. Наведено приклади ефективного залучення фізичних моделей до розв’язання конструктивних та композиційних завдань. Наукова новизна. У роботі вперше акцентовано увагу на раціональність та ефективність використання рукотворних моделей у сучасній практиці на паритетних засадах із новітніми технологіями візуалізації проєктних та презентаційних операцій Практична значущість одержаних результатів полягає у можливості їх застосування в дизайн-практиці, навчальному процесі підготовки фахівців художньо-творчих галузей та наукових дослідженнях мистецтвознавства, культурології, архітектури та дизайну.